Fordele ved at bo i Spanien og på Tenerife

Fordele og Ulemper ved at bo i Spanien

Fordele og ulemper ved at bo i Spanien

fordele ved at bo i spanien og sevilla

Jeg har i længere tid, gået og tænkt over fordele og ulemper ved at bo i Spanien. Opvejer fordelene egentlig ulemperne ved at flytte til Spanien? Dette er et spørgsmål som egentlig kun kan baseres på personlige erfaringer. 

Jeg har efterhånden levet i Spanien i et stykke tid og elsker Spanien! Jeg har herunder forsøgt, at give min personlige mening på mange forskellige områder, siden fordele og ulemper kan ses på mange forskellige punkter. Du er velkommen til at give feedback, hvis du mener noget andet end jeg gør. 

 

Mad I Spanien

paella i spanien med fisk og rejer

Den absolutte fordel ved at bo i Spanien

Du har sikkert allerede stiftet bekendtskab med spanske lækkerier som Paella og andre spanske retter. Det spanske køkken udgøres generelt af friske råvarer, og er efter min egen personlige mening lækkert. 

Hvis du elsker frisk fisk, kød og grøntsager, så er Spanien for dig. De fleste ting er bare af bedre kvalitet, end det man kan købe i Danmark. Hvis du spørger dig selv hvad det koster at leve i Spanien, så er det i hvert fald ikke maden, du skal være bekymret for. Generelt er priserne 20-30% billigere og 100% friskere end i Danmark. 

Ulemper

Når du har spist en masse spansk mad, så ved du også at det meste smager af det samme. Maden er ofte meget sæsonpræget, hvilket vil sige at du er begrænset til mange af de samme ingredienser i supermarkedet. Leder du efter specifikke ingredienser, bliver du nødt til at lede i store supermarkeder, da de lokale ikke vil have dem. Det betyder at dine indkøb kan tage lang tid

Jeg elsker stærk mad. I det spanske køkken, bruges chili eller andre smagsforstærkere ikke. Det stærkeste spanske mad jeg har fået, var mad med paprika. Så hvis du er til stærk mad, skal du ikke forvente at finde noget stærkere end hvidløg eller chili i det spanske køkken.

 

Bolig og husleje i Spanien

santa cruz på tenerife - bo i spanien

Fordele

Umiddelbart kommer det meget an på, hvilken by du påtænker at flytte til i Spanien. Både boligpriser og husleje varierer virkelig meget, i forhold til regionen og selv byen du vil bo i. Ønsker at du at bo i en mindre storby som Murcia, koster det måske 400 Euro  om måneden for en hel lejlighed, imens du kan finde en tilsvarende lejlighed i Madrid, for 1000 Euro eller mere om måneden. Der er selvfølgelig også en stor forskel i prisen, hvad enten lejemålene er istandsat eller ej. 

Det samme gælder, hvis du ønsker at at finde en feriebolig i Spanien. Priserne varierer utrolig meget, afhængig af din destination, men også om du lejer en bolig til at bo Spanien om vinteren i. Uanset om din flytning til Spanien er med påtænkt at bo der permanent eller bare midlertidigt, så er det næsten garanteret billigere, end i Danmark. 

Ulemper

Det er ganske fremragende, at der er mange penge at spare på husleje i Spanien. Desværre er der meget lidt at spare på de månedlige udgifter til vand, strøm og varme. Spanien er et af de dyreste lande i Europa når det kommer til disse udgifter. En rapport fra Eurostat viser at Spanien er det femte dyreste land at købe strøm i. Derfor vil du komme til at bruge meget strøm på aircondition om sommeren, da det ellers er ulideligt, bare at være i din bolig. Om vinteren kan det også godt blive koldt i Spanien. De færreste boliger har fjernvarme, hvilket vil sige at du skal gøre brug af elektrisk opvarmning. Det kan godt gå hen og blive en dyr omgang, da boligerne i Spanien er dårligt isolerede.

Det samme gør sig gældende for vand. Priserne for brug af vand, er desværre skyhøje i Spanien. Grunden til det, er at store dele af Spanien har en permanent mangel på vand. Det betyder også, at priserne på vand er derefter.

Noget jeg stadig ikke forstår ved Spanien, er at man ikke installerede flere solceller rundt om i landet. Som et af de lande i verden med flest solskinstimer, giver det absolut ingen mening, at det ikke er muligt at sætte flere solceller op. Hvis det blev gjort, kunne man gøre elektriciteten i Spanien billigere. Specielt om sommeren, hvor folk bruger aircondition mange timer om dagen. 

 

Vejret i Spanien

leve i spanien i zaragoza i solskin

Fordele

Er du en fan af varmt og tørt vejr? I så fald er vejret i Spanien er helt sikkert for dig. Du kan godt regne med, at vejret i Spanien de næste 14 dage ikke rigtigt kommer til at udgøre mange dages regn. Faktisk kan du næsten være sikker på, at du kommer til at solen, hver eneste dag. Selvfølgelig varierer det af årstiden men også om du bor i Nord eller Sydspanien, da der i Nordspanien godt kan falde lidt mere regn end i syden. 

Et af de steder i Spanien med de mest stabile temperaturer er de Kanariske øer. Her kan du nyde god og stabil varme det meste af året. Det er for eksempel vejret i Puerto Rico Spanien, der er et udsøgt sted for andre danskere. 

Ulemper

Solskin kan godt være dejligt, men det kan også godt være irriterende. I dette tilfælde tænker jeg på de spanske somre, hvor temperaturen ofte når 40+ grader. Det er for mig personligt en ulempe, da det bliver så varmt, at man nærmest ikke kan trække vejret. Det kan være svært at sove om natten, da temperaturen ikke når under 30 grader på noget tidspunkt at døgnet. 

Desuden kan det forudsigelige vejr også godt være en ulempe om sommeren, når man virkelig trænger til køligere vejr. Chancen for at temperaturene pludselig falder er ikke særlig store og så kan vejret i Spanien nærmest føles som et helved.

 

Sundhedsvæsenet i Spanien

fordele ved at bo i spanien ved en park

Fordele 

Hvis du er flyttet til Spanien som pensionist, eller bare for at arbejde og bo, har du ret til det offentlige sundhedsvæsen på samme vilkår som i Danmark. Ifølge en rapport udarbejdet af The global Competitiveness Report har Spanien et af de bedste sundhedsvæsen i verden. Det betyder også at Spanien har en af de højeste levealdre i verden, da man nemt kan få den behandling, man har brug for. 

Selv har jeg kun haft brug for at komme til lægen til mindre konsultationer. Jeg har altid haft mulighed for at blive tilset af en læge den samme dag. Det samme gør sig gældende på akutmodtagelsen, hvor jeg 3 ud af 3 gange, er blevet tilset af en læge inden for 10 minutters ventetid. I Danmark har jeg flere gange, måtte vente flere timer. 

Ulemper

Desværre har jeg ikke særlig mange ulemper at beskrive. Dog hører jeg ofte fra mine spanske venner, at de har problemer med det offentlige sundhedsvæsen i forhold til ventetid. Sproget kan måske være en ulempe, da det virker som om at læger, ikke har det bedste niveau på engelsk.

 

Den spanske kultur

leve i spanien i valencia

Fordele

Spanien udgøres af 17 autonome regioner. Du kan derfor regne med, at der er en stor variation i den spanske kultur på mange forskellige områder. Du kan finde alt fra kosmopolitaniske og multikulturelle storbyer som Madrid og Gaudis Barcelona, til smuk og traditionel guitarspil i Sevilla. Spanien har lidt af hvert, og gør det derfor til et perfekt sted, hvis du er til kulturelle aktiviteter. 

Selv valgte jeg at læse i mere lokale byer som Zaragoza og Murcia, da jeg elsker et lokale vibe man finder i de mindre spanske byer. Desuden taler de færreste engelsk, og var derfor en fænomenal mulighed, for at forbedre mit spanske sprog. Efterfølgende valgte jeg at bo i Madrid, da byen kulturelt set har noget at se og gøre hver eneste dag i ugen. 

Ulemper

En af ulemperne ved den spanske kultur, er hvor meget tyrer stadig bliver mishandlet. Spanien er kendt for tyrefægtning, men også for tyreløb. Selvom det i de senere år, bliver set ned på, så foregår denne mishandling stadig. I denne artikel af bioecoactual bliver det forklaret, at omkring 60,000 dyr lider under mishandling under forskellige spanske højtider. Desuden er der masser af religiøse højtider, hvor denne mishandling også finder sted. Desværre ser det ikke ud til at dette bliver ændret, da Spanien elsker at fejre deres højtideligheder. 

 

Renlighed i gadebilledet

bo i spanien i palma

Fordele 

Spanien er og må være et af de lande i verden, hvor der bliver gjort mest rent på gaderne. Hver eneste aften eller tidlig morgen, bliver stort set alle gaderne rengjort af folk, der går rundt med højtrykspulere. Det er selvfølgelig fordi at folk bruger mere af deres tid, udenfor deres hus fire vægge. Det samme gør sig gældende for parkerne i bybilledet. Generelt bliver der gjort meget, for at de er smukke året rundt. 

Ulemper 

Fordi at man har valgt denne model, hvor der nærmest bliver rengjort hver eneste dag, så gør en stor del af den spanske befolkning meget lidt, for at holde det rent. Det betyder at skrald, ofte bare bliver smidt på jorden. Ofte virker det nærmest som om, at der er en konsensus om at man er ligeglad, da der er folk ansat til at rydde op hver nat. 

En anden ulempe er støjen der kommer med den daglige spuling af gaderne. Ofte starter det i de sene nattetimer, og fortsætter indtil tidlig morgen. Derfor kan det godt forstyrre ens nattesøvn, hvis ikke man sover særlig tungt. 

 

Parker og haver

bo i spanien - cartagena på en smuk dag

Fordele

Folk bor stort set kun i lejligheder i byerne, hvilket betyder at parker og haver er et sted folk tager hen, for at gå en tur, slappe af i græsset og så videre. Selv er jeg helt vild med den måde de forskellige kommuner tager sig af parkerne. Der er altid friske og flotte blomster og der bliver taget hånd om buske og træer, så det altid ser præsentabelt ud.

Ulemper

Du kommer aldrig til at have grøn natur for dig selv. Det sjove ved parkerne er, at du har mulighed for at få et break fra gader og stræder. Men du kommer aldrig til at have det hele for dig selv. Er du en naturmenneske, vil det helt sikkert ikke være noget for dig. Men er du derimod okay med parker og de spanske parker, så er det ikke nødvendigvis en ulempe for dig.

Fest og natteliv i Spanien

nattelivet i murcia om aftenen

Fordele

Elsker du at feste, så bør du bo i Spanien. Da folk bruger meget af deres tid på gaden, så er der mange flere barer og diskoteker at vælge i mellem. Det betyder også at alt er åbent indtil klokken 7-8 om morgenen. Desuden er det nemt og møde nye mennesker og finde venner, da Spaniere er åbne og har en afslappet attitude til nye venskaber.

Ulemper

Hvis du ikke er en stor fan af at gå ud, og egentlig helst vil være derhjemme, så vil jeg ikke anbefale dig at bo i centrum af større byer. Folk hører ofte musik derhjemme indtil de sene nattetimer. Desuden bliver der lavet masser af larm på gaderne, da folk er ligeglade med at folk faktisk prøver at sove. Desuden virker det også som om, at det er den samme latin musik der bliver spillet, hvilket kan være forstyrrende for nogle.

En anden ulempe jeg selv kender alt for godt, er at det kan tage overhånd. Hvis du har det sjovt, kan festen blive ved indtil klokken 10 om morgenen. Det betyder at den næste dag stort set er ødelagt af tømmermænd, og fordi du har sovet dagen væk.

 

Venskaber i Spanien

leve i spanien i alicante

Fordele

Det plejer at være svært at finde nye venner, når man flytter til en ny by, eller et nyt land. Frygt ej!  Hvis du vil bo i Spanien, så kommer det meget naturligt. For mig personligt kom venskaberne naturligt, da jeg meldte mig til noget sport. Den vej igennem, begyndte folk at invitere mig til fester og spisning. Jeg har siden da opbygget venskaber de forskellige steder jeg bor i Spanien. 

Grunden til det er så nemt, er fordi at folk er meget åbne i Spanien. De har nemt ved at åbne sig op og stille spørgsmål. Det gør sig gældende i alle dele af bybilledet. Hvis du går ind i en tøjbutik, supermarked eller hos fiskehandleren at du bliver stillet en masse spørgsmål, der ikke har noget at gøre med dine indkøb. 

Ulemper

Fordi folk er så flinke, så tager de fleste ting bare længere tid. Selv hader jeg at skulle handle i supermarkeder. Jeg har empati med folk der arbejder i kassen, da det er et hårdt arbejde. Desværre har jeg ikke så meget empati med ældre damer, der ikke har noget imod at underholde kassedamen i længere tid. Det sker desværre ofte, og gør ens indkøb til et irritationsmoment. Specielt hvis du kun skal handle et par varer, så er det virkelig irriterende at det skal tage så lang tid. Man bliver nødt til at væbne sig med tålmodighed, da servicen bare at langsommere i Spanien. Det må man desværre vænne sig til, hvis man vil bo i Spanien.

 

Bureaukrati i Spanien

leve i murcia - monteaguado jesus

Den absolutte ulempe ved at leve i Spanien 

Hvis du er glad for dit NemID og Borger.dk, så kommer du til at hade det spanske bureaukrati. Du kan stort set ikke foretage dig noget online. Det vil sige, at du skal stille på forskellige kontorer rundt om i byen, for at kunne få styr på selv de mindste ting. Skal du have lavet et telefonabonnement, skal du have et NIE. For at få et NIE, skal du booke en aftale på et kontor. For at kunne få den aftale, skal du have en arbejds-kontrakt og andre dokumenter i orden. Det er en ligesom en lang snor af knuder, der tager alt for lang tid at få løst. Desværre ser det ikke ud til, at der på nogen måde bliver investeret i digitale løsninger. I de sidste 5 år jeg har boet i Spanien, har jeg ikke set forbedringer. Det samme gælder, hvis du skal have åbnet en bankkonto. 

En gang mistede jeg mit bankkort, og skulle have lavet et nyt. Der var ingen måde jeg kunne bestille et nyt, på min banks hjemmeside. Jeg skulle trofast stille op ned i banken. Jeg endte med at vente 30 minutter, før de kunne bestille en nyt til mig. Rosinen i pølseenden var at jeg skulle ned i banken og hente det, da der åbenbart ikke var en mulighed, for at sende det direkte til min adresse. Bureaukratiet i Spanien vil ingen ende tage. Du må desværre ruste dig med tålmodighed, hvis du vil bo i Spanien.

2 thoughts on “Fordele og Ulemper ved at bo i Spanien”

  1. Pingback: Hvad koster det at leve i Spanien? - Leveomkostninger i Spanien 2022

  2. Pingback: Hvordan finder man et job i Spanien | Alt Om Spanien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *