byskilt hvor der står her tales spansk på spansk

Få styr på det spanske sprog – Gode råd til at lære spansk

At lære spansk er en leg! – Få styr på det spanske sprog

Jeg kan huske, da jeg startede med at lære spansk på gymnasiet. De kedelige og tunge undervisningstimer gjorde at jeg ikke havde nogen særlig interesse i undervisningen. 

Det var faktisk ikke før det andet år på gymnasiet, hvor vi havde en udveksling med en spansk klasse. Jeg kunne på ingen måde kommunikere med dem, da jeg ikke havde hørt efter i spansktimerne. Det irriterede mig utrolig meget. Derfor begyndte at interessere mig for det spanske sprog og besluttede mig for, at blive god til at tale spansk. 

Til at starte med var der ikke lige nemt, men gennem en kombination af spanske venner, spansk musik og spanske serier nåede jeg et okay niveau.

Jeg har herunder forsøgt at samle en liste af råd og metoder til at lære spansk. Hvad enten du vil lære spansk fordi du skal ud og rejse, på grund af venner, arbejde eller fordi du er blevet forelsket så håber jeg at du kan gøre brug af informationen. 

 

Lær Spansk med spansk TV, film og serier

Spanske film og serier på netflix | Alt om Spanien

At kunne snakke spansk er ikke det samme som at kunne forstå spansk. Derfor er det vigtigt at øve din forståelse for spansk. En af måderne det kan gøres på, er at se spansk tv. Du har måske allerede kanaler fra spansk tv i din tv-pakke. Hvis du ikke har det, er det muligt at se spansk tv online. 

Et par eksempler, hvor du kvit og frit kan se spansk tv er på rtve og cuatro. Begge er officielle hjemmesider for de to spanske tv-kanaler. Derfor er det også muligt at se en masse forskellige programmer, der som udgangspunkt har undertekster på spansk. Jeg vil ikke anbefale bestemte tv-programmer, men et godt sted at starte er ved at se nyhederne, eller andre programmer, hvor værterne taler tydeligt og rent spansk.

Hvis du som en stor del af befolkningen ikke er til flow-tv, så er der mange spanske film på Netflix. Det eneste du som udgangspunkt skal gøre, for at finde dem, er at bruge søgeord som spansk eller navnet på det spansktalende land, du ønsker at finde film fra. I forhold til spanske serier på Netflix, er det også en del. Hvis du ikke kender til La Casa de Papel, så vil jeg anbefale dig at se den. I de senere år, har det været en af de største serier på Netflix og så er den ovenikøbet 100% på spansk.

Er du fan af lange tv-serier på spansk, så er telenovelas sikkert noget for dig. Du kender sikkert serier, der er overdramatiseret og skørre. Mange mennesker er dog fans af dem. Selv har jeg en ven fra Serbien, der lærte spansk, ved at se disse serier da han var barn. Jeg ser det altså som en anden måde, du kan øve din forståelse på spansk.

 

Hør spansk musik

dame fra andalusien der danser flamenco og synger spansk musik

En ressource man ikke skal se igennem fingrene med, er spansk musik. For det første er der vanvittige mange genre, hvilket vil sige at der helt bestemt er noget for dig, uanset hvor kræsen du er med dine musikgenrer.

Hvis du godt kunne tænke dig at lytte til typiske spanske musikgenrer fra Spanien er Flamenco en rigtig stor genrer. Oprindelige stammer genren fra Romaer der slog sig ned i Andalusien.  Genren kendetegner sig ved dans og overdrevene armbevægelser. Desuden bliver der klappet og trampet i jorden, på samme tid som der bliver sunget. Kvinderne danser altid i utrolig stramsiddende kjoler. Musik på spansk bliver stort set altid spillet på en klassisk spansk guitar og der bliver altid lagt meget sensualitet i selve sangen, når den bliver sunget. Jeg tillader mig at linke til denne playlist på Spotify, hvor du kan høre masser af Flamenco

Kunne du tænke dig noget mere moderne spansk musik, så er Latin Pop, Salsa, Bachata, Latin Urban, Trap eller  Reggaeton måske mere dig. I de seneste år, er den urbane musikgenre blevet utrolig populær, og faktisk noget af det musik, der er hørt mest på streamingtjenester som Spotify, Amazon Music og YouTube Music. 

Selv hører jeg meget af dette musik, og derfor vil jeg gerne anbefale denne playlist på YouTube. Spansk musik hits er efter min mening en fremragende måde at lære spansk på.

 

Lyt til spanske podcasts

Spanske podcasts | alt om spanien

Er du allerede bekendt med podcasts, så er dette også en måde du kan øve spansk på. Da jeg startede med at lære spansk, var podcasts ikke særlig populære. Derfor gjorde jeg aldrig brug af dem, indtil jeg begyndte at lære italiensk. hvad enten du er begynder eller mere øvet, så er det gode at mange ting bliver repeteret på engelsk efter det er sagt på spansk, hvilket giver en bedre forståelse. 

Ønsker du at lære mere om grammatik, så skal du prøve at lytte til denne spotify playlist. Lytter du til podcasts fordi du gerne vil høre spansk blive snakket mellem mennesker, så er Duolingo Spanish Podcast rigtig gode. 

Der er mange andre podcasts derude, og derfor er det værd at lave lidt research, hvis du ikke mener at de ovenstående to, indeholder nok materiale at gå i gang med.

 

Gør brug af apps til at lære spansk

mand der bruger en tablet til at lære spansk igennem apps | alt om spanien

Har du en smartphone så har du også adgang til en app store, hvor der med stor sandsynlighed kan downloades apps der er beregnet til at øve spansk og spanske gloser.

Duolingo 

Duolingo er en af de mest kendte apps. Appen er fyldt med forskellige lektioner, hvor du lærer alt fra de mest basale gloser, til mere komplicerede sprogsammensætninger som datid og fremtid. Selv har jeg haft success med at bruge appen og vil derfor anbefale dig at gøre brug af den. Det gode ved disse apps, er at du nemt kan øve dig, når du er på farten, eller måske har 10 minutters ventetid ved lægen, eller andre steder.

Der findes mange andre app, der har til formål at træne dit spanske. De apps jeg selv har prøvet er babbel, Conjugato(til at bøje verber) og Memrise. Om den ene app er bedre end den anden, skal jeg ikke kunne svare på, men de fungerer om ikke andet som en supplement, til at øve dit spanske sprog og spanske grammatik.

 

Læs spansk litteratur

Don Quijote statue i la mancha | Alt om Spanien

I forhold til litteratur, så er det en af de mere essentielle materialer at bruge tid på, hvis du vil lære spansk. Du kender det sikkert fra skolen, hvor en lærer gennemgik gloser og grammatik. I sin tid købte jeg selv en bog der hedder Spanish Short Stories for Beginners, da jeg syntes at udvalget af spansk dansk litteratur var elendigt. Det gode ved præcis den bog jeg købte, var at hver side, indeholdte en ny historier. På siden ved siden af, var den korte historier oversat til engelsk. På den måde var det muligt at opnå en god forståelse selvom ens ordforråd ikke er så stort. 

 

Lær spansk på YouTube

YouTube er en fantastisk sted at lære sprog. Hvis du vil lære spansk på YouTube så er det egentlig bare at søge efter Spanish for beginners eller spansk for begyndere på YouTube og finde en kanal du synes om. 

Det eneste du bør være opmærksom på, er om du vil lære Spansk fra Spanien, eller spansk fra et af de andre spansktalende lande i verden.  I det store hele betyder det ikke så meget, hvis du er begynder. Dog kan det godt blive et problem senere hen, da ord og fraser bliver brugt på forskellige måder.

 

Rejs til Spanien

Udsigt over alicante hvor pige sidder | Alt om Spanien

Har du meget fritid og økonomien i orden, så kunne du rejse til Spanien. Den bedste måde at lære et sprog på, er at rejse eller bosætte sig i et land. Jeg har flere venner, der besluttede sig for at flytte til Spanien i nogle måneder. Flere af dem snakkede intet spansk, før de tog afsted. Da de efter 5 måneder tog hjem igen, snakkede de spansk på et højere niveau, end jeg gjorde efter 3 års spansk på gymnasiet. Derfor kan jeg anbefale dig at rejse til Spanien.

 

Sprogskole i Spanien

sprogskole i Spanien | Både for unge og voksne | Alt om Spanien

Er du fast besluttet på at rejse til Spanien, så skal du overveje at gå på en sprogskole. I forhold til Danmark, så findes der rigtig mange forskellige skoler i Spanien. Der er både rettet mod at lære yngre mennesker spansk. Hvis du er ældre så eksisterer det også sprogskoler for voksne i Spanien. Fælles for dem er at det er en nem og hurtig måde at lære og tale spansk hurtigt. Hvad enten du fil finde en sprogskole i Malaga eller Bilbao, så kan du lære mere her.

 

Flyt til Spanien som ung

ung i spanien til en fodboldkamp i barcelona | Alt om Spanien

Det er ofte svært at lære et sprog, jo ældre du bliver. Derfor kan det anbefales at flytte til Spanien som ung. Du kan eventuelt læse en uddannelse i Spanien, eller finde et arbejde i Spanien. 

 

Udlandsophold eller Erasmusophold i spansktalende lande

Ung i Spanien | Drinks med venner | Alt om Spanien

Er du i gang med en uddannelse i Danmark, så kan du gøre brug af Erasmus Plus programmet. Erasmus programmet er opsummeret set et europæisk samarbejde mellem de fleste universiteter i Europa. For dig som studerende betyder at du har mulighed, for at tage et eller to semestrer på et universitet i Europa. Det er altså en form for Udveksling mellem studerende fra forskellige universiteter. Af mange forskellige grunde, er Spanien et af de lande i Europa, hvor flest studerende vælger et udlandsophold. Grundene kan man selv gætte sig til, men fælles for de fleste er at man nemt kan lære spansk på de semestrer man nu vælger. 

Selv valgte jeg at læse 6 måneder på et universitet i Nordspanien, i en by der hed Zaragoza. På de 6 måneder, udviklede jeg mine spanskkundskaber utrolig meget. Derfor er det en klar mulighed, der skal overvejes. 

 

Huskekort – Lær de spanske gloser udenad

Lær spansk med huskekort |Alt om Spanien

Forglem ej de gode gamle huskekort. Måske kan det godt lyde latterligt, men det er en effektiv måde, at både lære og huske nye gloser. Jeg gjorde selv brug af den rigtig meget, da jeg begyndte at lære spansk. 

I dag kan du finde apps, hvor du kan lave dine egne huskekort eller gøre brug af allerede præfabrikeret huskekort. 

 

Find en spansklærer online

Spansklærer på internettet | Lær spansk | Alt om Spanien

Hvis du ikke gider klasseundervisning, så kunne en privat spansklærer måske være løsningen for dig. 

Selv gjorde jeg brug af en hjemmeside, der hedder italki. Her kan man finde en underviser online, og derefter købe et bestemt antal lektioner sammen med læreren. Undervisningen foregår typisk på Skype og er intensive, da det som sagt er en til en undervisning. Det gode ved italki, er at du kan vælge en lærer fra en spansktalende land, vælge tidspunktet der passer dig og lære hurtigt. Prisen er desuden rigtig fair, i forhold til hvad en sprogskole eller aftenskole ville tage for den samme undervisning.

 

Find spansktalende venner i dit nærområde

spanske venner i dit nærområde | Alt om Spanien

Kan du allerede tale lidt spansk, så kunne du forsøge at finde spansktalende venner. Da jeg selv læste i Danmark, var der masser af studerende fra spansktalende lande. Derfor kunne det også være en mulighed for dig. Du kan for eksempel udforske grupper for spansktalende i Danmark.

 

Besøg language exchanges i dit nærområde

language exchange | Lær spansk | Alt om Spanien

Ved du ikke hvad et language exchange er? Det er typiske events der bliver holdt på en bar, hvor internationale mennesker møder op for sprogudveksling. Imens jeg har boet i Madrid, har jeg gjort brug af disse begivenheder, for at møde mennesker men også for at få talt noget spansk. Det er bestemt en mulighed for at få lært noget spansk og for at møde nye bekendtskaber.

 

Hvad er den bedste måde at lære spansk på?

en mur med spansk skrift i Spanien | Alt om Spanien

Den bedste måde at lære spansk på, er den der virker for dig. Vi lærer alle sammen på forskellige måder. Derfor er det vigtigt, at du finder din læringsmetode Hvis normal klasseundervisning virker bedst for dig, så er det selvfølgelig det du skal vælge. Er du mere til en kombination af online ressourcer, så skal du vælge det. 

Husk at være konsekvent. Det tager tid og øvelse over en lang periode, før du lærer at tale et sprog. Derfor er mit råd at være konsekvent, med din måde at lære spansk på. 

Hvis du har andre ideer og metoder til at lære spansk, så er du velkommen til at skrive i kommentarfeltet. 

FAQ

Hvor mange taler spansk?

Mere end 400 millioner mennesker har spansk som modersmål. Det er det andet mest talte sprog i verden.

Hvordan siger man hvad hedder du på spansk?

¿Cómo te llamas?

Hvordan siger man hej på spansk?

Hola

Hvordan siger man hvordan går det på spansk?

¿Cómo estás?

Hvordan siger man, jeg elsker dig på spansk?

Te quiero eller Te amo

Hvordan siger man skål på spansk

Salud eller Chin

Hvordan siger man hvad laver du på spansk?

¿Que haces?

2 thoughts on “Få styr på det spanske sprog – Gode råd til at lære spansk”

  1. Pingback: Fakta om Spanien 2022 | Alt det du bør vide om Spanien | Alt på en side

  2. Pingback: Sådan undgår du at dumme dig i Spanien - Kulturelle tips til rejsen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *