Hvordan finder man et job i Spanien

Job i Spanien – Hvordan finder man jobbet?

I mange år har Spanien været et af danskernes foretrukne tilholdssted udenfor Danmark. Derfor er der også mange, der drømmer om at bo i Spanien fast. Uanset om du har lyst til at Arbejde i Spanien i et sabbatår, eller du ønsker at blive i Spanien, har jeg forsøgt at samle alt den information der er brug for, hvis man gerne vil lande et job i Spanien. 

Der er mange ting, der skal styr på. Det er dog ikke så svært som folk går og tror. Du behøver for eksempel ikke at kunne tale spansk, for at finde et job i Spanien. Mange danske virksomheder har kontorer i Spanien, hvor sproget på kontoret er dansk eller engelsk. Derfor er det også gode muligheder for at finde noget arbejde i udlandet og i hele Spanien. Selvfølgelig vil det være nemmere i områder, hvor der er en større koncentration af danskere samlet. For eksempel er der massere af Job i Malaga. Her plejer det egentlig at være nok, at du bare taler dansk for en ansættelse, men det kommer dog an på, hvad du bliver ansat til at udføre af arbejde. 

 

Fordele ved at flytte til Spanien og arbejde i Spanien

Torrevieja strand på en afslappet dag med bølger i baggrunden

Leveomkostningerne er lavere i Spanien. 

Da de spanske lønninger generelt er lavere, er leveomkostningerne også derefter. I Spanien er det muligt at gå ud og spise en 3-retters menu for 10 euro, hvor du i Danmark ville betale meget mere for en lignende middag. 

Det samme gør sig gældende for indkøb i supermarkederne, husleje og mange andre aspekter af livet i Spanien.

Skatten er lav i Spanien

Hvis du tror at du kan få den samme løb som du fik i Danmark, kan du godt tro om igen. Faktisk er chancen for at du kommer til at tjene mere end 2000 euro om måneden ikke særlig stor, medmindre at du har speciel uddannelse. Dette er dog ikke noget, du skal være bange for. Skatten er nemlig meget lavere i Spanien, hvilket giver dig flere penge mellem hænderne. Derfor er det ikke en dårlig idé at finde et job i Spanien

Vejret i Spanien er næsten altid fremragende!

Chancen for godt vejr, er næsten 100 gange større end den er i Danmark. En af de bedste ting ved at bo i Spanien, er at man nærmest aldrig behøver at tænke over om det bliver regnvejr. Spanien har i gennemsnit 8 timers sol om dagen, mens der i Danmark kun i gennemsnit er 4 timers sol om dagen.

Lær et nyt sprog og kom tæt på den spanske kultur

En af fordelene ved at arbejde i Spanien er at du sandsynligvis kommer til at lære spansk, da det langt fra er de fleste, der kan tale engelsk. Hvis du beslutter dig for at lære spansk, er du også godt på vej, til at integrere dig i det spanske samfund

 

Ulemper ved at flytte til Spanien

Du er langt væk fra familien

Desværre må man ofre noget på familiefronten, da man ikke har mulighed for at tage hjem og besøge dem man har nærmest hver weekend. Dog er Danmark ikke mere end en 3-timers flyvetur væk. Desuden er der rutefly fra stort set alle lufthavne i Spanien. 

Folk larmer mere

Flere af mine venner og bekendte, bryder sig ikke om den larm, der ofte er på barer, gader og i lejligheds-komplekset hvor jeg bor. For nogen kan det være et irritationsmoment, men personligt er jeg vant til det og ser det mere som et kulturelt aspekt af den spanske kultur, man må indfinde sig med.

Sprogbarrieren kan være et problem

Hvis du ikke taler spansk, kan det spanske sprog være en udfordring i hverdagen. Det er ikke kun, hvis du skal ud og handle ind, men også hvis du har brug for at besøge en offentlig instans. Stort set ingen taler engelsk, hvilket kan være et problem. Derfor er det altså vigtigt, at lære spansk, hvis du ønsker at bo i Spanien og Arbejde i Spanien.

Siesta-tid kan være irriterende for nogen

Til dig der ikke er bekendt med den spanske siesta, så betyder det at de fleste butikker lukker 3-4 timer, midt på dagen. Det er både fordi, at det generelt er for varmt på dette tidspunkt, og fordi de lokale skal hjem og spise. Derfor lukker alt midt på dagen, og genåbner om aftenen. For folk der er vant til at kunne handle på dette tidspunkt, kan det være irriterende. Dog ser jeg det ikke rigtigt som et problem. Om sommeren ville jeg aldrig rende rundt udenfor, da det er bagende varmt.

Her kan du lære mere om fordele og ulemper ved at flytte til Spanien

 

Hvad skal der styr på når du begynder at arbejde i Spanien?

Palma de Mallorca Katedral

Arbejdstilladelse i Spanien

Hvis du er dansk statsborger har du ikke behov for en arbejdstilladelse, for at arbejde i Spanien, da vi har fri bevægelighed i hele EU. Det betyder også, at vi ikke behøver en tilladelse. 

Er du fra et land udenfor Europa og Schweiz, så skal du have en tilladelse for at kunne arbejde i Spanien.

 

Bankkonto

Hvis du skal arbejde i Spanien, er du selvfølgelig også nødt til at oprette en bankkonto. Det er egentlig lettere sagt end gjort, selvom det ikke burde være en besværlig process.

Da jeg i sin tid startede på mit arbejde, var jeg stadig ikke i besiddelse af et NIE. Det gjorde at jeg havde behov for at få åbnet en midlertidig konto, der svarede til en konto for ikke bosiddende i Spanien. Jeg endte med at besøge 10 forskellige banker, før jeg endelig fandt en, der faktisk ville hjælpe mig. Det endte med at tage den gode side af en time, før jeg fik åbnet en konto. 

Da jeg endelig fik mit NIE, var jeg nede i banken igen og få ændret min konto. Det tog tid igen, men endelig lykkes det af få oprettet en normal bankkonto. Som tak fik jeg en Nespresso kaffemaskine af banken. Af en eller anden årsag, er det normalt i Spanien at give en gave til dem der opretter en lønkonto. 

Hvis du allerede er i besiddelse af et NIE, skal du egentlig bare tage medbringe det, din arbejdskontrakt og dit pas. Derefter har du mulighed for at åbne en konto den samme dag.

Starter på dit nye arbejde før du har fået dit NIE, bliver du nødt til at få oprettet en midlertidig bankkonto 

 

Sygesikring

Europæiske statsborgere har rettighed til at tage til lægen, på lige fod med spaniere. For at blive tildelt en læge, har du brug for et “número seguridad social”. For at få sådan et nummer, skal du printe denne blanket TA-1. Derudover skal du printe 2 kopier af følgende dokumenter: 

  • 2 Stk kopier af dit pas
  • To kopier af kejekontrakt eller arbejdskontrakt (medbring begge hvis du kan)
  • 2 fotokopier af dit NIE hvis du allerede har fået det udstedt 

Når du har gjort det, skal du medbringe det hele til dit nærmeste “Tesoría de la Seguridad Social”. Du kan finde en liste over kontorer på seg-soc.es. Generelt har kontorerne åbent på alle hverdage. Jeg vil dog anbefale dig at møde op en halv time en hel time før de åbner, da de kører efter først til mølle princippet i forhold til betjening. 

 

NIE (Número de Identidad Extranjero)

Uanset om du skal arbejde et sabbatår i Spanien mens du er ung, eller om du har planer om at arbejde i Spanien i mange år, eller fordi du vil studere i Spanien skal du have et NIE. Det er det vigtigste dokument, du skal have fat på som udlænding. 

Du skal have NIE hvis: 

 • Hvis du opholder dig over 90 dage i træk i Spanien og arbejder.
 • Du opholder dig i Spanien mindre end 90 dage(3 måneder), og har et job i Spanien, praktikophold i Spanien.
 • Arbejder du freelance som det der kaldes Autonómo, skal du også have et NIE
 • Ejer en bolig i Spanien

Hvordan får jeg et NIE?

At få fat på et NIE er en lang process og kan være utrolig svært, hvis du ikke taler spansk. Derfor bør du starte i god tid, når du starter processen. Heldigvis skal det kun gøres en gang, så tiden er godt givet ud. 

 1. Det første step er at bestille en tid til NIE på regerings officielle side. 
 2. Først skal du vælge den provins du bor i og klik Aceptar
 3. Derefter skal du vælge CNP CERTIFICADOS UE og klik ENTRAR
 4. Bagefter kommer du ind på en ny side, hvor du skal udfylde personlig information. Vælg Pasaporte her og udfyld dit pasnummer, Fuldt navn, fødselsdag og det land du blev født i.
 5. Efterfølgende ender du på en side, hvor du kan booke en tid. Her skal du klikke SOLICITAR CITA
 6. Der skulle gerne komme en kalender frem, hvor du har mulighed for at vælge en tid der passer dig bedst. Hvis der intet kommer frem, er det fordi der ikke er ledige tider på det tidspunkt du har valgt. 
 7. Herefter kommer der en ny side frem, hvor du skal indtaste, telefonnummer, adresse og grund til konsultation, hvilket er NIE. 
 8. Når du har bekræftet aftalen, så modtager du en email med bekræftelse. Print dette stykke papir ud, og medbring til din aftale. Ofte er der ikke særlig godt styr på aftalerne, og folk er blevet nægtet deres aftale, fordi de ikke medbragte bekræftelsen. 
 9. OBS – Hvis du ikke kan finde ledige tider, så skal du tjekke mandag morgen klokken 8. Her bliver der lagt nye aftaler ud på dette tidspunkt.

 

Det skal du medbringe til din aftale

 • Bekræftelse på aftale
 • Kopi af dit pas + dit pas
 • Udfyldt formular kaldet EX-15 (General information om dig)
 • Desuden skal denne formular udfyldes og medbringes på dagen, da du skal ind i en bank nær dit lokale NIE kontor, hvor du skal betale omkring 12 euro for at kunne få dit NIE. Husk at få en kvittering på det.
 • Kopi af din arbejdskontrakt, bevis på optagelse på en uddannelse
 • HUSK at printe kopier af alle dokumenterne.

På dagen for din aftale, vil jeg anbefale dig ikke at planlægge noget. Ventetiden kan være lang. Hvis du ikke taler spansk, vil jeg anbefale at du tager en ven med. 

Du kan nu glæde dig over, at du har fået dit lille grønne papirkort. Som udgangspunkt gælder det i 10-år. Desværre kommer det nok ikke til at holde så lang tid, da det er lavet af papir. Jeg har desuden ladet mig fortælle, at man ikke må laminere kortet eller lave kopier af det.

 

Hvor finder jeg et job i Spanien

Vinplante på en typisk spansk vingård

At finde arbejde i udlandet eller job i Spanien, kan godt være en udfordring. Det er dog blevet nemmere i de seneste år, da langt de fleste jobopslag bliver lagt op, på forskellige jobportaler. På følgende portaler kan du finde arbejde i Spanien:

Danske Jobportaler

Mange selskaber er begyndt at rekruttere arbejdskraft direkte fra Danmark, for at nå ud til flere mennesker. Derfor vil jeg anbefale dig at bruge generelle søgeord som arbejde i Spanien eller job i Spanien, og se hvad der kommer frem.

Infojobs

Hvis du ikke kender til infojobs, så er det Spaniens største jobportal. Her vil jeg anbefale dig at oprette en profil. Lade dig ikke skræmme af, at det hele er på spansk. Firmaer der leder efter danskere, plejer at oprette deres annoncer på engelsk. Hvis de står på spansk, kan du bruge Google Translate. Jeg har selv haft held denne vej igennem. Taler du allerede spansk, kan du nemt navigere dig vej til jobs du er interesseret i og sende en ansøgning afsted.

Linkedin

Chancen for at du allerede kender til Linkedin er stor. Her er der ofte nye jobopslag for jobs i Spanien. Send gerne en ansøgning afsted til så mange firmaer som muligt. 

Du kan altid forsøge med direkte søgninger på Google, men ofte er opslagene uddaterede og spild af tid. 

Jeg ønsker dig held og lykke med at finde et job i Spanien.

 

Kunne du tænke dig at finde mere information om at flytte til Spanien? Du kan læse mere om, hvordan man finde et sted og bo i Spanien.

3 thoughts on “Hvordan finder man et job i Spanien”

 1. Pingback: Kandidat i Spanien? | Læs om uddannelse i udlandet her | AltomSpanien

 2. Pingback: Om at lære spansk - Få styr på det spanske sprog | Alt Om Spanien

 3. Pingback: Gebyrfri betaling i udlandet - Alt Om Spanien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *