Fakta om Spanien

Fakta om Spanien

Information om Spanien:

Før du rejser til Spanien, eller måske flytter til Spanien, er det en god ide at have et generelt kendskab til Spanien som land, og derfor er dette fakta om Spanien en overordnet og informativ liste omkring Spanien som land. For det første er Spanien meget større end Danmark. Faktisk  er Spaniens areal 11,79 gange større end Danmark. Det vil sige at vores lille land, kunne ligge i Spanien næsten 12 gange. Der er endda regioner som Aragonien, der er lige så store som Danmark målt på areal. 

Herunder vil du kunne finde information om den Spanske historie, det spanske sprog, geografi, Spaniens regioner, valuta i Spanien, fauna og flora, politik, den spanske statsform, økonomi, Spaniens Indbyggertal, og meget mere som du måske er interesseret i at læse om.

Spaniens Geografi 

et landkort af spanien oppefra hvor spaniens regioner har forskellige farver. desuden kan man se de største byer i hver region.

Kort over Spanien 

Spanien er placeret i Sydvesteuropa og dækker det meste af den iberiske halvø. Ydermere består Spanien af de Baleariske øer og de Kanariske Øer, der ligger 108 km uden for den afrikanske kyst.  Desuden har Spanien en mindre eksklave med navnet Llívia på den anden side af den franske grænse. Ydermere 5 mindre territorier i Marokko med navnene Ceuta, Melilla, Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas og Peñón de Vélez de la Gomera. 

Spanien er omkranset af middelhavet og atlanterhavet til hver side, og grænser op til Frankrig i den nordlige del, og Portugal i den vestlige del. Desuden deler Spanien grænser med Andorra i det nordlige, og med det britiske territorium Gibraltar i den sydlige del.

Spaniens regioner

Spanien kan bedst defineres som et land der er meget splittet. Landet består af 17 autonome regioner, som alle har en høj grad af selvstyre, de har forhandlet sig til med staten. Faktisk er det fastlagt ved lov, hvilke lovgivende og udøvende rettigheder de forskellige regioner har. Desuden har de deres egne parlamenter og et regionalt parlament overhoved.

I alt er der 50 provinser der hver er en del af de 17 autonome regioner som  Spanien består af. Desuden har de hver en hovedstad som ofte er den største by i regionen. 

Liste over regioner og deres hovedstæder: 

 • Andalusien i Sydspanien er hovedstaden Sevilla. 
 • I Aragonien er det Zaragoza.
 • I Asturien er det Oviedo. 
 • På de Baleariske Øer er det Palma de Mallorca.
 • I Baskerlandet er det Vitoria.
 • Cantabrien har Santander som deres hovedstad.
 • I Castilla-La Mancha er det Toledo .
 • I Castilla y León er hovedstaden Valladolid.
 • Hovedstaden i Extremadura er det Mérida.
 • I Galicien er det Santiago de Compostela.
 • På de Kanariske Øer er det Santa Cruz de Tenerife.
 • Katalonien har Barcelona som deres hovedstad.
 • La Rioja er hovedstaden er det Logroño.
 • Regionen Murcia hedder hovedstaden Murcia.
 • I Navarra er det Pamplona.
 • I Valencia er den regionale hovedstad Valencia. 

Spaniens Sprog

Kunne du tænke dig at lære spansk? Jeg har skrevet et indlæg, hvor du kan læse mere om hvordan man lærer spansk

Det officielle sprog er som udgangspunkt spansk, bliver talt af alle og er modersmålet for de fleste. Der er dog mange andre sprog, der sameksisterer med spansk, og bliver talt i større og mindre grad i forskellige regioner af Spanien.

 1. I Katalonien er katalansk ligeså udbredt som Spansk. Hører man katalansk talt, kan det bedst betegnes som et mix af fransk, italiensk og spansk. Det tales af 10 millioner mennesker, eller dobbelt så mange mennesker som taler dansk. Katalansk er også officielt sprog på de baleariske øer og i en lille by på Sardinien i Italien der hedder Alguer. 
 2. I regionen Valencia, tales der valensiansk. For det trænede øre, er det næsten som at høre katalansk blive talt. Dog forsøger valencianere at adskille sig fra katalanere, og ville aldrig give en ret i, at det stort set er det samme sprog. Det estimeres at der er omkring 2 millioner mennesker som taler valenciansk.

I Galicien taler en stor del af indbyggerne galicisk. Sproget er et godt mix af spansk og portugisisk. En del af Galicien tilhørte Portugal og blev overdraget til Spanien for mange år siden. Det er stadig at høre på den lokale dialekt, at udtalen på spansk har en portugisisk-klingende lyd til det. Det estimeres at omkring 2.4 millioner mennesker taler galicisk.

Baskerlandet

I Baskerlandet og i regionen Navarra, er baskisk et officielt anerkendt sprog, som alle børn lærer i skolen. Særligt ved disse to regioner er at alt står på baskisk i byerne. Baskisk som på spansk kaldes Euskera, er det man kalder et isoleret sprog.

Det baskiske sprog, har faktisk Det har intet at gøre med spansk, eller andre af de sprog der tales i Spanien. Forskere har kaldt sproget et mysterium, da man ikke kan finde ud af, hvor det stammer fra. Faktum er at der i dag er næsten en million mennesker der taler baskisk. Sproget bliver talt af flere og flere, da det lokale parlament har gjort en stor indsats, for at udbrede det. Baskisk tales også i en lille del af Sydfrankrig. Dog har det ikke status som et officielt sprog, men er dog anerkendt som en del af den lokale kulturarv. 

Ikke Officielle Sprog

Udover disse sameksisterende sprog, der er anerkendt i Spanien, findes der også et par  ikke officielle sprog, som er værd at nævne. Et af dem er Aragonsk. Det tales i mindre dele af Aragonien i Nordspanien og tales af 25556 personer. Et andet sprog er asturisk fra Asturien. Det estimeres at blive talt i større eller mindre grad af 750.000 mennesker. 

Til fælles for alle de sprog der i dag findes i Spanien, er at de overlevede Francos diktatur. Franco forsøgte at udrydde alle disse sprog, ved at forbyde folk at tale alt andet end spansk. 

Måske spørger du så dig selv nu, om der overhoved er nogen grund til at lære spansk? Svaret er ja. Medmindre du er en rigtig sprognørd, og gerne vil lære et regionalt sprog, så er der ingen grund til at lære andet end spansk. Spansk tales af alle. Det er muligt at støde på nationalistiske typer, der nægter at tale spansk. Det har jeg dog aldrig været udenfor, men kun hørt historier fra venner om. 

Spaniens Hovedstad

centrum af byen madrid tæt på aftentid, hvor der er traffik og mange mennesker på gaderne

Den officielle Hovedstad i Spanien er Madrid og ligger meget centralt i midten af Spanien. Selve den indre by har et indbyggertal på 3.2 millioner mennesker, men i metropol området bor der mere end 6 millioner mennesker. Det gør Madrid til den by og det område i Spanien, hvor der bor flest mennesker. 

Så udover Madrid har alle regionerne i Spanien faktisk deres egen hovedstad. Det vil sige at Barcelona for eksempel er hovedstad for Katalonien, der samtidig er den andenstørste by i Spanien. 

Hvis du kunne tænke dig at vide mere om Madrid, så kan du læse mere i min artikel, hvor turen går til Madrid

Spaniens indbyggertal og demografi

Ifølge INE ( Instituto Nacional de Estadístíca ) , var der 47.326.687 indbyggere i Spanien pr den 1 juli, 2021. Ud af dette totale indbyggertal var lidt over 5 millioner af dem eller omkring 10% udlændinge, der har bosat sig i Spanien. Befolkningstætheden er 92.14 personer pr km2. Indbyggertallet er steget kraftigt de seneste 100 år men er truet af en fødselsrate på 1.3 børn per kvinde og kommer nok til at være nedadgående i den nære fremtid, da Spanien samtidig har en aldrende befolkning.

Valuta i Spanien

Spaniens valuta var indtil 2001 Peseta, men blev som i så mange andre europæiske lande erstattet af Euroen. Den har siden da været den eneste officielle valuta i Spanien. 1 euro svarer til 7.45 DKK per den 28/01/2024 ifølge den Danske Nationalbank.

Spaniens Klima

Meget ofte tror folk, at Spanien er et land med det samme varme vejr alle steder. Dette er dog ikke sandt. Faktisk kan det spanske klima inddeles i 3 forskellige klimazoner, afhængig af den geografiske beliggenhed og om man befinder sig i det nordlige eller sydlige Spanien. 

De 3 klimazoner er således: 

 1. Middelhavsklimaet, der bedst kan defineres som tørt og varmt. Denne type klima eksisterer på størstedelen af den iberiske halvø. 
 2. Det semiaride klima kan opleves i den sydøstlige del af det spanske land. Specielt i regionen Murcia og Ebro-dalen. I modsætningen til middelhavsklimaet, strækker den tørre sæson sig langt efter slutningen på sommeren.
 3. Det oceaniske klima findes i den nordligste del af Spanien. Specielt i regioner som Baskerlandet, Asturien, Cantabrien og dele af Galicien. I modsætning til middelhavsklimaet, afhænger temperaturerne i  sommer og vinter af havene. 

Udover disse typer af klima, findes der også andre mindre zoner af forskellige klimaer. I den sydøstlige part, kan man risikere at finde ørkenklima, imens man i Pyrenæerne kan støde ind i alpint klima og tundra. 

Klimaet på de kanariske øer adskiller sig fra resten af Spanien, ved at være fugtigt og subtropisk klima i nogle dele, mens andre zoner nærmest kan betegnes som ørken.

Den spanske statsform

Spanien har siden konstitutionen trådte i kraft i 1978 haft Unitært parlamentarisk konstitutionelt monarki. Det er det samme som vi kender herhjemme. Spaniens konge hedder Felipe VI, og bestemmer stort set ligeså meget som Dronning Margrethe gør i Danmark. 

Således er Spaniens præsident Pedro Sánchez og har været det siden 2018. Vicepræsidenten var Pablo Iglesias indtil April 2021, da han valgte ikke at ville det mere, men i stedet stille op til borgmestervalget i Madrid. Pr. den 23 juni er Nadia Calviño videpræsident i Spanien.

Fakta Om Spaniens Økonomi

Spanien er en af Europas største økonomier, og pr den 28 januar 2024 den 15. største økonomi i verden når man tæller alle sektorer sammen. Spanien har siden den økonomiske bobbel braste i 2008 været ramt af en meget høj arbejdsløshed. I sidste kvartal af 2021, lå arbejdsløsheden i Spanien på 13.33%, men var helt oppe på 20% under finanskrisen. Specielt er det gået ud over den yngre generation hvor der stadig er en høj arbejdsløshed på omkring 30%

De største finansielle sektorer i procent er således servicesektoren, som udgør 65,6% af den spanske økonomi. Vedrørende den generelle industri udgør den 11,2%. Den tredje er konstruktion på 9.2%. Den fjerde er energi sektoren på 2.8%. Landbrug, fiskeri og minedrift udgør til sidst 2.5%. 

Fandt du overstående information interessant og have lyst til at læse mere om Spanien, kan du læse mere hos britannica . Alt den overstående information, er hentet fra spanske kilder.

FAQ

Hvad er hovedstaden i Spanien?

Spaniens officielle hovedstad er Madrid. Spanien udgøres af 17 autonome regioner Hver region har sin egen hovedstad. For eksempel er hovedstaden i Catalonien er Barcelona.

Hvad er klokken i Spanien?

Spanien ligger i den samme tidszone som Danmark. Det vil sige at klokken er det samme i hele Spanien, pånær de Kanariske øer, hvor der er en times forskel.

Hvor mange indbyggere er der i Spanien?

Spanien har et indbyggertal på omkring 47 millioner mennesker. Det er næsten 10 gange så mange mennesker som i Danmark

Hvor stor er Spanien?

Spanien er omkring 505370 km2 stort. Det er cirka 12 gange større end Danmarks areal.

Hvor ligger Spanien?

Spanien er et land i den sydlige del af Europa. Størstedelen af landet ligger på den Iberiske halvø og deler grænse med Portugal og Frankrig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top