billede fra oven af Murcia om aftenen hvor jeg læste min kandidat i spanien

Læse en kandidat i Spanien

Kandidat i Spanien

Da jeg havde færdiggjort min Bachelor i Danmark, endte jeg med at finde et arbejde i Madrid. Efter jeg havde arbejdet der noget tid, begyndte jeg at undersøge mulighederne for at læse en kandidat i Spanien, da jeg ikke havde lyst til at tage tilbage til Danmark. Det var der flere grunde til, men mest af alt havde jeg en stor lyst til at blive i Spanien. 

Jeg havde hørt hjemmefra, at det faktisk er muligt at få tilskud til at studere i udlandet, men jeg anede ikke at det både betød hjælp til studieafgift og SU gennem hele forløbet. Faktisk lød det næsten for godt til at være sandt. 

Jeg vil herunder forsøge at dække så meget af forløbet som muligt med at få en kandidat i Spanien godkendt til SU, studieafgift. Desuden er der også alt papirarbejdet, der skal styr på. Du kan forvente at det tager 4-7 måneder at få styr på ALT, inden du kan begynde at læse i Spanien.

 

Kandidat i Spanien Universitet i Murcia

Hvorfor skal jeg læse en kandidat i udlandet eller i Spanien?

De spanske uddannelsesinstitutioner har udviklet sig meget i de sidste årtier. Takket være dette er faciliteterne moderne og alle former for nye teknologier inkorporeres i undervisningen. Desuden kan Spanien prale af, at have nogle af de ældste og bedste universiteter i verden. Du kan altså forvente et studie i udlandet af højeste kvalitet, ligesom du ville få i Danmark. Dette gør sig gældende for både offentlige og private universiteter i Spanien. Jeg vil dog påstå at de private universiteter er mere moderne, i og med at de ikke er afhængige af offentlige midler. Flere af de offentlige universiteter er til dels slidt op, da der simpelthen ikke har været penge til at modernisere universiteterne i en tilstrækkelig grad. 

 

Sproget

I Spanien er det ikke kun muligt at læse på spansk. Der er mange muligheder for at læse en kandidat på engelsk i Spanien. Hvis du ønsker at læse på spansk, vil jeg foreslå at du tillærer dig sproget på et meget højt niveau, før du tager afsted.

Selv overvejede jeg det meget kraftigt da jeg taler spansk på et højt niveau. Dog besluttede jeg mig for at tage den nemme vej og læse på engelsk i stedet. Dels fordi jeg vidste at jeg nok ville bruge noget mere tid på at læse op på spansk end jeg ville på engelsk. Tanken om at skulle skrive et speciale på 60-80 sider på spansk afholdte mig egentlig også fra det, da det virkede utrolig tidskrævende.

En anden grund til at læse i udlandet eller i Spanien er blot for at prøve noget nyt. For mig personligt er det vigtigt at komme ud af min comfort zone og prøve noget nyt. Det gjorde jeg bestemt også, da det viste sig, at der var meget som der skulle styr på i forhold til optagelsen på universitetet.

 

Studieafgift

Studieafgift der på engelsk kaldes tuition fee er det du skal betale pr år du studerer i Spanien. Det er udregnet på den måde, at man betaler et bestemt antal Euro per credit eller ECTS-point du tager.

Denne afgift er ikke fastlagt, og varierer i forhold til den kandidatuddannelse du ønsker at tage. Desuden afhænger det også af, om du vil læse på et offentligt eller privat universitet. Du har de følgende to valgmuligheder:

 

 • Offentligt universitet i Spanien

 

På et offentligt universitet, er afgiften generelt lavere og plejer at ligge mellem 1000-3000 Euro for et års studie. Grunden til dette er at de fleste uddannelser foregå på spansk på de offentlige universiteter da de er statfinansierede og ment for alle spaniere, der ønsker at læse på universitetet.

 

 • Privat Universitet i Spanien

 

På et privat universitet kan du forvente at skulle betale en højere studieafgift. Normalt ligger den på mellem 6000-8000 Euro. Selv betalte jeg 5900 euro, hvilket svarer til omkring 44.000 kroner. Dette beløb havde jeg selv sparet op og betalte til universitetet. Efter at jeg havde bevis på at jeg var optaget på universitetet, fik jeg hele beløbet betalt tilbage af SU-styrelsen, da det ligger under den grænse de beregner at det ville koste at have en studerende til at læse et år i Danmark. 

Du kan læse mere i denne post om hvordan man finder den rigtige kandidat i Spanien

 

Varighed af studie og kandidat i Spanien

I Spanien tager en kandidat typisk 1-år, da en bachelor typisk foregår over 4 år. Det vil sige at man ender op med at læse 5 år ligesom i Danmark. Dog er det intet problem at læse en kandidat, efter at have læst en 3-årig bachelor i Danmark. Selv læste jeg en bachelor i Spansk & Spanskamerikanske studier.

Det var bestemt en af grundene til at jeg endte med at vælge et studie i udlandet. 2-år virkede uoverskueligt for mig, og den etårige kandidat virkede spændende i forhold til dem, jeg havde mulighed for at læse i Danmark. 

Typisk starter en kandidat lidt senere end i Danmark. Studiet plejer at starte i midt-oktober/start november, da det ikke længere er så varmt i Spanien på det tidspunkt. Typisk vil kandidaten slutte på et tidspunkt i juni, hvor man herefter har tid til at skrive speciale indtil september.

 

Hvilket universitet i Spanien skal jeg vælge? 

Hvis du ønsker at tage en kandidat i udlandet og i det her tilfælde Spanien, vil jeg råde dig til at læse på et privat universitet. Dels fordi optagelsesprocessen er meget nemmere, end det ville være på et offentligt universitet. Hvis du skal læse på et offentligt universitet, kræves der, at din uddannelse bliver godkendt af det offentlige uddannelsesvæsen i Spanien. Det er en process, der godt kan tage lang tid. Selv kender jeg ingen danskere, der er gået den vej. Jeg tror simpelthen ikke at det kan betale sig, medmindre man har tid til at vente. Hvis du går og overvejer begge dele, så skal du huske på at de private universiteter i Spanien er noget dyrere, end de offentlige.

Dog kan du være sikker på, at SU-styrelsen vil tilbagebetale dig pengene, så længe at du har været proaktiv og fået godkendt uddannelsen til SU fra deres side. Her kan du læse mere om hvor du får din uddannelse godkendt til SU i udlandet.

 

Hvordan bliver jeg optaget?

Har du fundet din drømmeuddannelse i Spanien? Så spørger du sikkert også dig selv om, hvordan i alverden du kan blive optaget på universitetet. Selve optagelsesprocessen er ikke så slem. Jeg vil herunder kort beskrive min egen optagelse på UCAM i Sydspanien. Du skal dog være obs på, at processerne sikkert ændrer sig år for år. En gang imellem giver det bare heller ikke nogen mening, det som universitetet beder dig om. Du skal dog ikke være bange for noget. Universiteterne vil hellere end gerne optage dig, da de i sidste ende tjener penge på, at have dig til at studere der.

Processen:

Ved et tilfælde fandt jeg en kandidat der havde navnet Innovation & Tourism Marketing. For mig var det egentlig drømmestudiet, da jeg gerne ville arbejde med noget relateret til turisme. Jeg endte med at sende en ansøgning afsted med en kopi af mit pas, bachelor diplom, transcript of records, CV og et motivational letter med lidt information om mig, og hvorfor jeg gerne ville læse denne kandidat i Spanien.

Det næste step i processen, var at blive inviteret til et Skype interview med en fra deres internationale kontor, som mente at jeg ville passe godt ind på uddannelsen. Egentlig var det meget uformelt, og bare en kort snak frem og tilbage, for at høre om jeg havde nogle spørgsmål, og om jeg var 100% sikker på, at jeg ville læse på UCAM. 

Da interviewet sluttede, modtog jeg en email hvor de bad om mere information fra min side. Desuden inkluderede det et login til deres online pre-inscription portal på deres hjemmeside. For at være sikker på, at få en plads på kandidaten, skulle man betale de første 1000 euro igennem denne portal. Dette fik jeg gjort med det samme. 

Dokumention:

Ydermere skulle jeg bevise, at jeg havde et B2 i engelsk. Først ville universitetet have en toefl certifikat. Da jeg ikke havde mulighed for at tage sådan en test på daværende tidspunkt, fik jeg lov til at bevise det igennem en Duolingo prøve. Det viser sig, at de har en engelsk niveau test, der koster 30 euro at gennemføre. 

Det næste problem var at oversætte mit danske bachelor diplom til spansk. Desværre var det ikke en mulighed at gøre det selv, da jeg ikke er certificeret oversætter. Jeg skulle finde en, der kunne lave en officiel oversættelse af dokumentet. Jeg fandt en igennem en Facebook gruppe for spaniere i Danmark, der var statsautoriseret til at oversætte fra dansk til spansk. 

Efter at jeg havde fået samlet alle dokumenterne, sendte jeg dem til universitetet i Spanien, så de havde alle dokumenterne fysisk. 

Da jeg endelig tog til Murcia, skulle jeg møde personligt op på universitetet og blive indskrevet officielt. Da dette var gjort, betalte jeg resten af pengene og var klar til at starte på min kandidat.

 

Økonomi og SU i udlandet

Selvom du kan tage din SU med til Spanien er det som udgangspunkt en god ide, at have en god opsparing, når du tager til Spanien. Selv havde jeg ikke særlig mange penge til at starte med, men fik selvfølgelig en del tilbagebetalt for den studieafgift jeg lagde ud for. I forhold til at tage din SU med til Spanien, kan du læse mere om det på SU-styrelsens hjemmeside. Du har også mulighed for at skrive til dem via E-boks, fordi en gang imellem kan der op stå tvivlsspørgsmål. Selv gjorde jeg brug af det nogle gange. De svarede tilbage i løbet af nogle dage til et par uger. 

 

Sygeforsikring

Sygeforsikring er også noget man skal tænke på, hvis man tager til Spanien. Skal du læse i Spanien, er du automatisk sikret lægehjælp, indtil du er 28-år gammel. Du skal dog have et NIE, for at kunne få stillet en personlig læge til rådighed. Alternativt kan du altid tage på skadestuen, hvor du vil blive tilset uanset hvad, da du som EU-borger. Det vil sige, at du har de samme rettigheder som en spanier. Jeg gjorde selv brug af dette, da jeg ikke orkede at skulle finde ud af at registrere mig på et lægehus, da jeg vidste at jeg ikke skulle blive i Murcia. Kunne du dog tænke dig at få fat i et NIE i Spanien alligevel, kan du i følgende artikel læse mere om hvordan man får et NIE

Du har også mulighed for at tegne en rejseforsikring, der dækker for det år du er i Spanien. Selv har jeg aldrig haft problemer med det spanske system. Jeg er faktisk altid blevet behandlet hurtigere og bedre, end jeg blev i Danmark

 

Søg legater til din kandidat i Spanien eller udlandet

I forbindelse med studie i udlandet, har du mulighed for at søge mange forskellige legater. Desværre har jeg ikke den store erfaring med at søge legater til uddannelse i udlandet. Jeg vil foreslå at du låner legathåndbogen på biblioteket, eller køber en kopi. Jeg er sikker på, at du nok skal kunne få fat i et legat eller to. 

I forhold til legatsøgning gennem spanske universiteter skal du ikke regne med at få dækket nogle af dine omkostninger. Legater i Spanien er som udgangspunkt forbeholdt spanske statsborgere. 

 

Arbejde i Spanien imens du læser på universitetet?

At arbejde i Spanien er desværre ikke helt som i Danmark. Dog er det stadig muligt, hvis du ønsker at supplere den SU som du kan tage med til Spanien. Jeg vil anbefale dig at tjekke min artikel om at finde et job i Spanien, da jeg har samlet lidt information om emnet.

Nogle gange har universiteterne også nogle jobs som man kan søge om. De skal dog mere ses som praktik imens man arbejder. Du vil måske få halvdelen af det du betalte i studieafgift tilbage, hvilket nærmest er ingenting. På mit universitet, var der et par stykker, der arbejdede på det internationale kontor, 5 timer om dagen. Jeg tror ikke at det er noget jeg vil anbefale, da du kan leve rigtig godt af SUen i Spanien såfremt du er lidt strategisk med pengene.

9 thoughts on “Læse en kandidat i Spanien”

 1. Pingback: Bo I Spanien | Stor guide til at finde lejlighed & bolig | Alt Om Spanien

 2. Pingback: Uddannelse i Spanien | Guide til studier i Spanien | Alt Om Spanien

 3. Pingback: Om at lære spansk - Få styr på det spanske sprog | Alt Om Spanien

 4. Merete Lund Nielsen

  Hej!
  Jeg overvejer at studere en kandidat en Madrid med studiestart til næste sommer. Jeg har læst en del af dine blogindlæg og de har været helt vildt behjælpelige! Mange tak for det!
  Jeg tænkte om du har mulighed for at mødes og tage en snak? Bare omkring dine erfaringer, oplevelser o.lign.
  Jeg håber du er frisk på!
  De bedste hilsner,
  Merete

  1. Hej Merete
   Tak for din kommentar!
   Det lyder rigtig spændende, at du overvejer at læse en kandidat i Madrid.
   Desværre bor jeg i Zaragoza. Jeg ved ikke hvor du bor henne på nuværende tidspunkt?

   Med venlig hilsen

   Mathias

 5. “Hvis du skal læse på et offentligt universitet, kræves der, at din uddannelse bliver godkendt af det offentlige uddannelsesvæsen i Spanien. det er en process, der godt kan tage flere år. Selv kender jeg ingen danskere, der er gået den vej. Jeg tror simpelthen ikke at det kan betale sig, medmindre man har tid til at vente”

  Jeg er i gang med en masteruddannelse på et offentligt spansk universitet, og det har ikke krævet godkendelse af min bachelor fra myndighederne. Det tog faktisk kun ca. 14 dage fra jeg søgte ind, til jeg havde svar, og processen var rimelig let. Man kan ikke generelt sige at private universiteter er bedre end offentlige. Ser man på de rankings som er lavet, er der private universiteter i både top og bund

  ”Du skal dog have et NIE, for at kunne få stillet en personlig læge til rådighed”

  Man kan sagtens komme til lægen uden at have NIE, blot du har det blå sygesikringskort og pas med dig til lægepraksis

  1. Hej Kristian

   Tak for din kommentar!
   Godt at høre, at du har haft success med at læse på et offentligt universitet i Spanien. Må jeg høre, hvad det er for en universitet? Det er muligt at reglerne har ændret sig. Da jeg kiggede på det, virkede det rimelig indviklet at få godkendt sin uddannelse til at kunne læse på et offentligt universitet.

   Du kan sagtens komme til lægen men hvis du bor i Spanien i mere end x antal måneder skal du som udlænding have et NIE.

   1. Hej Mathias 🙂

    Jeg studerer på Universidad de Burgos. Reglerne er sikkert også forskellige mellem universiteterne. Som jeg forstår det, er reglen der hvor jeg studerer, at personer som bor udenfor EU, skal have uddannelsen godkendt af myndighederne for at kunne søge optagelse. Måske det er nogle EU-regler der gør, at de ikke kan kræve det overfor EU-borgere..

    1. Hej Kristian

     Tak for informationen. Det har du garanteret ret i. Jeg får fjernet den del fra indlægget, så andre ikke bliver skræmte af at læse på offentlige universiteter i Spanien.

     Jeg ønsker dig held og lykke med dit studie!

     Med venlig hilsen

     Mathias

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *