Table of Contents
Jul i spanien
Julen er en dejlig tid. Det er en tid, hvor man kommer ned i gear, får brugt mere tid med familien, og samtidig får brugt en masse penge på gaver, god mad og julepynt. Selv har jeg aldrig rigtigt været den største fan af julen, men her i de senere år hvor jeg er blevet ældre, er jeg begyndt at føle hyggen ved julen lidt mere. Dog føler jeg ikke, at der er den samme hygge ved julen i Spanien som der er ved julen i Danmark. Det kan godt være, at det er fordi jeg ikke er vokset op her, og ikke har de samme traditioner, men jeg synes bare at der er mere hygge i Danmark. Det er også grunden til, at jeg for det meste, tager ‘hjem’ til Danmark når jeg holder jul.
I denne post har jeg tænkt mig at komme lidt ind på, hvad den spanske jul, er for en størrelse. Som i nok allerede har forstået på den første del af introen, så er det hele lidt anderledes. En interessant ting ved den spanske jul er, at den varer helt til helligtrekongersdag i januar, hvor gaverne bliver givet. Før i tiden var det den dag, alle gaverne blev givet, men i dag er det noget mere normalt at give en gave den 24 december også, hvilket sikkert har noget at gøre med markedsføring fra butikkernes side.
Spanske juledekorationer – el Belén
I Spanien har man helt andre traditioner for at pynte op til jul. Det er slet ikke i samme kaliber som vi er vant til i Danmark. Det mest normale er et at have et snelandskab som de kalder el Belén, hvilket er et snelandskab over Bethlehem. Her er der små figurer af jesubarnet i vuggen, hans forældre, de tre vise mænd og nogle andre skikkelser og dyr. Normalt er det noget, der findes i de fleste husstande, da der ikke er nogen jul i Spanien uden el Belén.
Her i Zaragoza hvor jeg bor, bygger de faktisk en hel kulisse med el Belén i 1 til 1 størrelse som man kan gå igennem. Her kan man se store figurer af Jesubarnet og alle de andre personer, en landsby fra tidsperioden og nogle andre ting. Det tager gerne nogle uger for dem at bygge, da der bliver lavet en kunstig sø og endda en bro, der går over søen.. Det hele kan findes ved el Pilar som er den største kirkse i Zaragoza og vidst nok også i Spanien.
Spansk juletræ
Ligesom i Danmark har næsten alle folk et juletræ i Spanien. I næsten alle tilfælde er det lavet af plastik, da der ikke rigtig er tradition for at have et ægte juletræ i Spanien. Selv har vi også et juletræ af plastik, da det bare er nemmere, i stedet for at skulle finde ud af at skille sig af med et ægte et af slagsen. Jeg har endnu ikke set et sted, hvor de sælger ægte juletræer, i de år jeg har været i Spanien omkring juletid. På spansk kaldes et juletræ abeto de navidad eller mere normal árbol de navidad.
Det normale er at pynte det i de helligdage, der ligger mellem de 6-8 december. I disse dage har man normalt fri, på grund af fejringen af Spaniens konstitution (det kan sammenlignes med den 5 juni for os i Danmark, selvom det ikke er en helligdag) og la Inmaculada der ligger den 8 december.
El Gordo “Den fede”
El Gordo, som betyder “den fede”, er en berømt spansk lotteri, der har eksisteret siden 1812. Det er en af de ældste og mest velkendte lotterier i verden og er kendt for sin store pulje og mange præmier.
El Gordo lottoen har to hovedtrækninger om året, en om sommeren og en om julen. De tre hovedpræmier har en værdi på op til 4 millioner euro hver, og der er også mange mindre præmier. En af de unikke funktioner ved El Gordo lotteriet er, at billettenummer er gentaget mange gange, hvilket betyder, at der er mange vindere og at præmierne er fordelt på mange mennesker.
Børnsangere fra San Ildefonso Skole i Madrid sanger de vindende numre hver år på tv, hvilket gør El Gordo til en del af den spanske juletradition.
Vær opmærksom på, at deltagelse i El Gordo lotteriet kun er tilladt for spanske statsborgere og personer, der bor i Spanien. Derudover skal du være opmærksom på, at lotterier og gambling generelt bærer en risiko for, at du mister penge, så du skal være forsigtig, når du vælger at deltage.
Jeg har selv deltaget et par gange gange. For det meste har det nærmest været ved tvang, da alle i på mit arbejde købte den samme serie af numre. Det vil sige, at hvis nummeret var et vindernummer, så havde alle vundet en del, og derfor valgte jeg selvfølgelig også at købe en kupon. Vi vandt dog ikke noget, så det var penge lige ud af vinduet.
Roscón de reyes – traditional kage
Roscón de Reyes er en traditionel spansk kage, der spises den 6. januar, for at fejre Helligtrekongersdags, også kendt som Three Kings’ Day ellers Los Reyes Magos. Kagen er en ringformet kage, der er bagt med en skjult figur og det er en gammel tradition, at den person, der finder figuren i deres stykke kage, er “konge eller dronning” for dagen og har en særlig rolle i fejringen. Desuden er der i nogle versioner også en hestebønne i kagen. Traditionen hedder sig at den person, der finder bønnen i sit stykke kage, skal betale for kagen.
Roscón de Reyes er typisk lavet af en blød og sød dej, der er fyldt med sukker, marcipan, frugt eller nødder. Kagen er ofte dekoreret med hindbær eller blåbærgele, glasur og sukkerperler.
Fejringen af Roscón de Reyes er en vigtig del af den spanske juletradition og er en måde for familier og venner at samles og fejre starten på det nye år sammen. Traditionen med at spise Roscón de Reyes er bredt udbredt i Spanien og andre spansktalende lande, men det er også blevet populært i mange andre lande verden over.
På mange andre datoer i løbet af året, spiser man også Roscón i Spanien. Egentlig er der ikke den store forskel, og for mig smager kagen stort set altid af det samme.
Spansk Turrón også kaldet Spansk Nougat
Turrón er en traditionel spansk nougat, der er lavet af mandler, honning eller sukker og æggehvider. Det er en meget populær lækkerbisken i Spanien og er ofte forbundet med jul og andre festlige lejligheder.
Turrón findes i to hovedtyper: blød turrón og hård turrón. Blød turrón er lavet af mandler, honning eller sukker og æggehvider, mens hård turrón er lavet af mandler og sukker, der er stegt og derefter formet til en solid blok. Begge typer turrón er tilgængelige i mange smagsvarianter, herunder chokolade, frugt, nødder og krydderier.
Turrón er en vigtig del af den spanske juletradition og er en almindelig gave til familie og venner i julen. Det er også ofte serveret som en eftermiddagssnack eller som en del af de desserter som man spiser i den søde juletid.
Turrón er en del af den spanske gastronomi og er kendt for sin bløde, søde og nøddeagtige smag. Det er en del af en lang tradition for fremstilling af mandelbaserede søde sager i Spanien og er en af de mest populære julesnacks.
Selv er jeg ikke den store fan af turrón, da det for mig er alt for sødt. Hvis jeg bliver tilbudt det, spiser jeg ofte et meget lille stykke. Dog vil jeg helt klart anbefale det til dem, der har en sød tand.
Juleaften i Spanien – Hvordan fejres dagen?
En traditionel juleaften i Spanien starter med en familie middag, der ofte inkluderer en række traditionelle spanske retter, såsom skaldyr, kalkun eller andre lækre retter. Generelt er der ikke en fast tradition for noget som man spiser, og derfor kan man godt spise noget nyt hvert år. Efter middagen bliver der ofte arrangeret familieunderholdning, såsom spil eller sang.
Senere på aftenen besøger mange spanske familier kirker for at fejre den katolske tradition med julemesse. Kirkerne er ofte dekoreret med smukke juletræer og små krybbespil, der viser scener fra Jesu fødsel.
Juleaften er der også en tradition for at give gaver til familie og venner. Gaverne bliver ofte placeret under juletræet, der er en væsentlig del af de fleste spanske hjem i julen. Dog er det ofte små gaver, da de store gaver, bliver givet den 6 januar på Helligtrekongersdag som er den største juledag i Spanien.
I alt er juleaften i Spanien en tid for samvær, fællesskab og fejring af den kristne jul. Det er en stor begivenhed, der bringer mennesker sammen og skaber minder, der varer en livstid.
Nytårsaften i Spanien
Nytårsaften i Spanien fejres af stort set alle og markerer slutningen på det gamle år og starten på det nye. Fejringen er kendt for sin livlige stemning, farverige optog og spektakulære fyrværkeri.
Traditionelt starter nytårsaften med at man spiser middag med familien, der ofte inkluderer en række traditionelle spanske retter, såsom grillet fisk, lam eller kalkun. Middagen er fyldt med samtale, latter og godt humør, og det er en tid for familierne at samles og fejre deres samhørighed.
Senere på aftenen går mange mennesker ud for at fejre nytårsaften på gaderne. De store pladser i Spanien, såsom Puerta del Sol i Madrid, er fyldt med mennesker, der samles for at se fyrværkeriet og tælle ned til midnat. Fyrværkeriet er en af de mest spektakulære dele af fejringen og skaber et farverigt og livligt skue i nattehimlen.
Nytårsaften i Spanien er også kendt for sine livlige optog og fester. Mange mennesker fejrer natten ved at tage del i store offentlige arrangementer, der omfatter musik, dans og mad, og private fester, der varer indtil de tidlige morgentimer.
Alt i alt er nytårsaften i Spanien en tid for livlig fejring, samvær og værdsættelse af familie og venner. Det er en stor begivenhed, der markerer overgangen til et nyt år med håb, optimisme og forventning om fremtiden.
Hvis du overvejer at fejre nytår i Spanien eller jul i Spanien, så er der mange penge at spare, da det er noget billigere at fejre forskellige højtider i Spanien.
Har du holdt jul i Spanien? Fortæl gerne om din oplevelse om din jul i Spanien.
Hej
Er der nogen som kender en god restaurant i Madrid som har åben den 24. December og servere spansk jule menu. Familien og jeg er i Madrid og vil gerne opleve det.
Bh
Carsten Bach
Hej Carsten
Umiddelbart kender jeg ikke en restaurant, der kan servere julemenu i Madrid, da jeg desværre ikke har prøvet at fejre jul på en restaurant i Madrid. Dog kan du sandsynligvis finde mere info på nettet. Forsøg dog at få det booket så hurtigt som muligt, da der ellers godt kan blive udsolgt. Folk har det med at tage på restaurant til jul i Spanien, og fejrer det ikke nødvendigvis derhjemme, som vi jo gør i Danmark.
Mvh Mathias // http://www.altomspanien.dk 🙂